dinsdag 11 december 2012

Hypnosediagnose - Rinke Jacobs


HYPNOSEDIAGNOSE

SEP 17 2012
STAN PUTMAN
5 COMMENTS


En daar sta je dan. Midden op de Dam. Je vertelt je diepste geheimen en probeert toeristen te redden van boze geesten die in de gedaante van duiven verschijnen. Dan knipt er iemand in zijn vingers en zijn de duiven weer veranderd in vliegende ratten, weet Jan en alleman je pincode en blijkt dat je misschien toch wat meer had moeten sporten voordat je je blote gat aan het toeristenvolk liet zien. Dit was ongeveer het beeld dat ik van hypnose had voordat ik door hypnotiseur Rinke Jacobs onder handen werd genomen. 
Je kent Rinke misschien wel van het SBS6-programma De Nieuwe Uri Geller, waarin hij het tot de finale schopte. In zijn praktijk kun je echter lang zoeken naar het spektakel uit de show; het is een sobere ruimte waarin hij zijn patiƫnten helpt met bijvoorbeeld stoppen met roken, het zoeken naar verborgen talenten en afvallen. Ik ging bij hem langs om te ontdekken of het nou echt kan, hypnose.


Spunk: Wat is hypnose precies?
Rinke Jacobs: “Zal ik eens wat vertellen? Hypnose bestaat helemaal niet. Ik heb nog nooit iemand onder hypnose gebracht en dat gaat me ook nooit lukken. De enige vorm van hypnose is zelfhypnose. Ik geef alleen suggesties die worden toegelaten en opgevolgd. Ik zou in principe iemand een bank kunnen laten beroven, maar dan zijn er wel een aantal factoren die meespelen. Welke relatie hebben we en vooral: hoe bereidwillig is de persoon om gehypnotiseerd te worden? Hypnose heeft ook niks te maken met slapen. Het is eigenlijk een extreme vorm van focus. Wij werken met het onderbewustzijn en het langetermijngeheugen. In ons onderbewustzijn zitten alle emoties en herinneringen, en daar maak ik door middel van suggesties gebruik van.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten